Pengabrist för medborgare i Sverige

Aftonbladet skriver om Frida, 25 år, som är tvungen att leva på 500 kronor i månaden för att köpa livsmedel eftersom hon inte kan få något jobb. Det är ett rörande radioprogram som man kan lyssna på i Sveriges radio om Fridas situation och om hur hon kämpar för att får ett jobb.

Martin Moberg skriver ett bra inlägg på sin blogg:

”När jag så ska skriva dagens sista inlägg, läser jag en mycket läsvärd artikel i Aftonbladet som handlar om det allt kallare Sverige, där den som är fattig får det svårare och svårare att hänga med i det uppskruvade tempo som också kräver att man kan köpa sig en högre status. Det är samtidigt så att den som är fattig, har att kämpa mot det förakt som finns gentemot att vara just fattig, för det räcker ju med att ”rycka upp sig” så försvinner fattigdomen av sig själv. Det gör den inte…”

På Martins blogg så kan man även se ett reportage från Sveriges television om att de som lever på en osäker försörjning blir allt fler i Sverige.

Många anser däremot att det är någonting man själv måste ta tag i, att man måste sluta se sig själv som ett offer och ta tag i sin egen situation. Ytterligare andra anser att 500 kronor i månaden är mer än nog att klara sig på om man bara vet vad man ska köpa.

Erika och Josse skriver på sin blogg från Addis Abeba i Etiopien:

”Hade hon varit en av våra gatutjejer hade vi mosat henne verbalt och sagt åt henne att ta sig i kragen och sluta vara ett offer.”

Samtidigt så kan man tro att de flesta som inte känner för Frida eller anser att det bara är att ”ta sig i kragen” är personer i medelklassen som inte själva har upplevt denna situation.

Även om man kommer från medelklassen eller inte så är det tufft att behöva leva på 500 kronor i månaden och det är dåligt att socialen i det här fallet inte går in och hjälper med pengar.

 

Kommentera