Islam i Sverige

Uppdrag granskning gjorde en undersökning där de gick till 7 moskéer och ringde till tre med dolda kameror för att ta reda på vad de egentligen förespråkade till personer som kom till dem för hjälp. Två kvinnor sa till imamerna att de hade blivit slagna av sina män och att denne man hade flera hustrur.

De svar de fick av majoriteten var att det var okej att ha flera fruar, att hon inte skulle gå till polisen och även att hon skulle ha sex med mannen även om hon inte ville. De frågor som ställdes  var:

Får en man gifta sig med mer än en kvinna?
Har en kvinna rätt att bestämma över sin egen kropp och därmed neka sin man sex?
Får en man slå sin hustru?
Och om han gör det, får hon ringa polisen?

Detta inslag har självklart skapat mycket argumentationer. Vissa icke-muslimer anser att muslimer är inskränkta och att de kanske även är fel från Sverige. Men man får inte glömma att det inom islam finns många olika åsikter och att det även förekommer argumentationer inom religionen.

Man har i Sverige skyllt staten från kyrkan, och detta är självklart rätt, men man får inte glömma att man ändå måste hålla sig till Svensk lag. Till exempel så får man i Sverige inte gifta sig med mer än en person.

”Efter att styrelsen för Islamiska förbundet Stockholm sett inslaget med imamen från moskén valde de att omedelbart stänga av honom från sitt arbete samt starta en utredning.”

Detta skriver Anders på sin blog och det är någonting som man inte får glömma; långt ifrån alla muslimer står bakom dessa uttalanden.

Jag har verkligen ingenting emot islam eller muslimer, men det är precis som andra religioner, man måste granska personerna och idéerna. Men man får inte glömma att det är samma sak inom alla religioner.

Ola skriver på sin blog att:

”Här har vi alla ett ansvar att föra dialog i demokratisk anda och att visa transparens i våra institutioner. Först då kan även andra grupper än kulturkristna känna sig välkomna i vårt samhälle och först då kan vi bekämpa förtryckets fula nunna vart än det visar sig.”

Frågan blir tillslut om det är individuella åsikter eller en mer utbredd syn på kvinnan. Det bästa man kan göra är att prata med de imamer som förespråkar dessa tankar om förtryck och att komma ihåg att det är personer som säger det här, inte en hel religion.

Kommentera