Övervikt och tillgänlighet för alla

Det är alltid svårt när frågor om kroppsform och kroppsstorlek kommer upp. På senare tid särskilt när det gäller fetma.

Aftonbladet skriver om Stina Andersson 28 år som blev nekad att åka berg- och dalbanan Balder och slänggungan på Liseberg på grund av sitt midjemått.

”När jag skulle sätta på bältet så gick det inte. Jag kände mig kränkt och uttittad”

Det står även i Aftonbladet att:

”Efter Aftonbladets samtal fick Stina uppmaningen att uppsöka nöjesparkens gästservice, som ska hantera den här typen av ärenden.
Där fick hon en tygkanin och ett så kallad ”quick pass”, som ger köföreträde.
Stina ska också ha fått en ursäkt av personalen.”

Det har följts av en lång rad blandade åsikter. Vissa anser att det var hennes eget fel, att hon inte borde ha fått en ursäkt eller att hon borde ha förstått det själv. Andra anser att det är fel att diskriminera en person på grund av kroppsform eller storlek eller att hon borde ha fått pengarna tillbaka.

Sedan så har en diskussion uppkommit av Aftonbladets och Stinas användning av ordet kränkt, kan man bli kränkt för att det inte fungerar praktiskt?

Personligen så håller jag med många av andra bloggskrivare nätet, det var tur att de sa ifrån att hon inte kunde åka istället för att hon skulle ha åkt utan bälte (hur troligt nu det är). Det är lite konstigt att det ofta blir så mycket uppmärksamhet kring just personer som på grund av sin storlek/fetma blir nekade tillträde, men inte så mycket om personer som blir nekade på grund av till exempel sin längd. Pezster skriiver i sin blogg om just längd.

Just eftersom debatten kring vikt är aktuell just nu så är det lätt att såna fall blir uppmärksammade, och självklart är det tråkigt när en människa blir nekad någonting som alla egentligen ska ha tillgång till. Samtidigt så är det konstigt att personalen på Liseberg ska be om ursäkt, det var ju inte deras fel. Det är i stort sett omöjligt att bygga attraktionerna så att det fungerar för alla; tjock, smal, kort, lång. Själv tycker jag att det är bra att de har satt upp säkerheten kring de mått som de flesta håller. Även om det är synd för de som inte kan åka med…

Robin Bergmark tar upp ett intressant lösningsförslag i kommentarerna till detvälskrivna inlägget på Jeu de roles blogg:

”…att ha berg-och-dal-banor där det finns iaf en vagn med sittplats åt en person som är överviktig.”

Men då måste man nästan göra vagnar anpassade för korta, långa och smala också? Eller varför prioritera de överviktiga? Det är omöjligt att göra alla nöjda.

I fallet om Stina Andersson på Liseberg så tycker jag att hon borde ha fått tillbaka sina pengar, eller en del av dem, om man inte kan utnyttja det man har köpt så borde man få ersättning.

Kommentera