Förkasta förvaret?

Kungliga krigsvetenskapsakademien har gjort en undersökning som visar att Sveriges försvar är dåligt. Den nya undersökningen visar att Sveriges försvar kanske inte ens håller i en vecka. Det största problemet är enligt Karlis Neretnieks, en medlem i gruppen som utfört undersökningen, att:

”– De stridande förbanden kommer ha den ammunition, drivmedel och annat som de har med sig när de går in i striden. Sedan finns inget bakom som kan fylla på. Mekaniserad bataljon kanske kan slåss ett dygn eller två, sedan är förnödenheterna slut.”

Jag tycker personligen att man borde lägga dessa miljarder kronor på någonting konkret och inte inbillade framtida hot. Fattigdom, arbetslöshet, bostadsbrist, det är alla faktorer som vi borde fokusera på att förbättra i Sverige i nuläget. Det känns oansvarigt att lägga så mycket pengar på ett inbillat hot från Ryssland. Med tanke på att Sverige är med i EU så måste vi förbättra vår militär, men man kan göra det inom rimliga gränser.

I dagsläget så används vår militär utomlands. Vi är med i internationella operationer, och där fungerar militären vi har i dagsläget. Det är när vi börjar prata om ett eventuellt hot på hemmaplan som allting brister. Vi kan bara försvara en del av Sverige i några dagar, vi kan inte ta oss över älvar om broarna sprängts, vi kan inte försvara Gotland. Listan är lång. Självklart är det bra att kunna försvara sitt land, men vad är priset? har vi inte mer akuta problem att lägga pengarna på?

Birger Schlaug har ett bra avslut på sitt inlägg:

”Det är så många stater som så gärna satsar på de militära delarna av internationella åtaganden, men så få som högfrekvent och högkvalitativt satsar på de civila, humanitära och vårdande insatser. Varför skulle det inte kunna bli just Sverige?”

One thought on “Förkasta förvaret?

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Pinker#Personal_life

    As a young teenager in proudly peaceable Canada during the romantic 1960′s, I was a true believer in Bakunin’s anarchism. I laughed off my parents’ argument that if the government ever laid down its arms all hell would break loose. Our competing predictions were put to the test at 8:00 am on October [7], 1969, when the Montreal police went on strike. By 11:20 A.M. the first bank was robbed. By noon most downtown stores had closed because of looting. Within a few more hours, taxi drivers burned down the garage of a limousine service that had competed with them for airport customers, a rooftop sniper killed a provincial police officer, rioters broke into several hotels and restaurants, and a doctor slew a burglar in his suburban home. By the end of the day, six banks had been robbed, a hundred shops had been looted, twelve fires had been set, forty carloads of storefront glass had been broken, and three million dollars in property damage had been inflicted, before city authorities had to call in the army and, of course, the Mounties to restore order.

Kommentera