Tv-avgift för datorer

Radiotjänst har börjat ringa upp folk för att upplysa dem om att de måste betala tv-avgift om de har tillgång till tv-program på sina datorer eller surfplattor. Flera anser att det går direkt emot det SVT:s vd Eva Hamilton sa när SVT tidigare i år började sända sina kanaler på internet, Hamilton sa att Radiotjänst inte skulle börja kartlägga surfplatte- och datorinnehavare.

Store skriver på sin blogg:

”Nu skall vår tv-avgift betalas av alla som har tv eller dator. Det får de gärna göra men det skall ta mig tusan varudeklareras rätt. Om jag aldrig tittar på tv, jag känner faktiskt en dylik person!, men äger en dator som nyttjas flitigt så skall jag med nuvarande ordning betala tv-avgift. Varför skall jag betala för något jag inte utnyttjar?
De riktigt rabiata vrålar då: MEN DU KAN! Det är nu vi hamnar på ett så kallat sluttande plan.”

Och det tycker jag slår huvudet rätt på spiken. Om man har en apparat som inte är skapt för det ändamålet, men ändå kan ta emot tv-sändningar (oftast i form av streaming) varför ska man då betala som för en vanlig tv? Man får inte glömma att man redan betalar för uppkopplingen mot nätet. Ska man då behöva betala för tv-använding också? Det ironiska i det hela är att det oftast är tv-bolagen själva som lagt upp sina program för streaming.

Det känns som att den vettigaste lösningen på det här skulle vara om man tog betalt för tjänsten att streama tv-programmen istället. Man ska inte behöva betala för någonting man aldrig använder och som man dessutom inte vetat om att man ska behöva betala. jag kan lova att alla som köpt en dator inte tänkt sig betala en tv-avgift på den. Om man tänkt ta ut en avgift så ska man säga det tydligt från början, annars kan man inte förvänta sig att folk ska betala. Som Frojdh skriver:

”Vad man ska komma ihåg i detta sammanhang är att Radiotjänst – om än en slags myndighet – inte har några lagliga medel att tvinga fram ett svar på frågan om vilka apparater jag har i mitt hem, inte heller vad jag använder dem till. Och med mindre än att tjänstemannen lyckats utverka beslut om husrannsakan (vilket endast tillåts när det handlar om grövre brott), har vederbörande ingen rätt att komma in i mitt hem för att kontrollera tillgången till dator och internet.”

One thought on “Tv-avgift för datorer

Kommentera