Terror i Boston

Det har nyligen gått av ett flertal bomber i Boston, USA. Boston Marathon är världens äldsta maratonlopp och invigdes redan år 1897, i år deltog 17000 löpare i eventet.

Obama har gått ut med ett pressmeddelande där han säger att:

” – Det här var en avskyvärd och feg handling. I åtanke av vad vi nu vet utreder FBI händelsen som ett terrorhandling. Varje gång bomber används mot civila är det terror.”

Men Obama klargör även att man inte vet vilka de skyldiga är och man ska inte dra några förhastade slutsatser. FBI har hittat bitar av sprängladdningarna och ska nu försöka rekonstruera dessa för att hitta de/den skyldiga.

Dagens Nyheter har lagt upp en överblicksbild på den som vill få koll på läget.

Självklart har händelsen väckt starka känslor och många är förargade. Det finns också oro, främst eftersom ingen ännu vet vem som ligger bakom attentatet. Tianmi skriver:

”En egenskap för politiskt motiverad terrorism är att den grupp som står bakom relativt snabbt tar på sig dådet, nämligen för att signalera styrka och framgång. Om ingen tar på sig dådet kan det naturligtvis fortfarande vara politiskt motiverad terrorism, men utan att ge en antydan om dådets orsak skapar man bara meningslös panik – det ligger inte i den beräknande politiska terrorismens intresse att vara så otydlig.”

Ju längre tid det går utan att någon tar på sig skulden, desto större chans är det att det är en enskild persons dåd.

Kommentera