1:a Maj och kostnader för röda dagar

Under första Maj så är det tradition att demonstrera. Men gör det egentligen någon skillnad? Joakim Jonsson tycker att det är viktigt att man visar sina åsikter.

I dag var det många som deltog i demonstrationerna och enligt Benny Åsman så var det närmare 10.000 deltagare.

Svenska Dagbladet skriver om kostnaden för röda dagar i Sverige och Sven-Erik Sveder som är ekonom på Konjunkturinstitutet säger att:

”– Vi har kalkyler för det här. Lätt uttryckt kan man säga att 1 procent fler eller färre arbetsdagar under ett år påverkar BNP med 0,3 procent.”

Dessa procent skulle alltså motsvara ungefär 4 miljarder kronor. Ann Helena Rudberg skriver om artikeln i arga ordalag. Hur kan man mäta ledighet i pengar? Måste man alltid värdera allt? Att ha en ledig dag där man kan umgås med familj och vänner, gå ut på staden och möta likasinnade och om man har tur göra skillnad i en viktig fråga. Är inte det viktigare än många andra av våra röda dagar? Kristi himmelsfärd och långfredagen känns rejält mer onödiga och utdaterade än 1:a Maj. I sammanhanget så skriver Svensson om skattesmiterier och vilka de verkliga pengabovarna i samhället är.

Socialdemokraten Ola Möller anser att:

”Men givetvis är inte allt frid och fröjd. Hur relevant är ett årligt återkommande demonstrationståg egentligen? Hur mycket får t ex Socialdemokraterna ”ut” av att lägga ner massor av organisationstimmar på att sy ihop ett arrangemang likt förstamajtåget? Det här är frågor som jag tror att man måste diskutera lite oftare och lite modigare i rörelsen.”

Jag kan inte göra annat än att hålla med honom; man ser ofta bara till traditioner som just traditioner och det blir som på automatik, men vad får man egentligen ut av det? Självklart behöver man inte alltid ”få ut någonting” av allting, men man vill gärna veta att det man lägger pengar på som medlem, och det man spenderar tid på som demonstrant, faktiskt göt någon skillnad.

One thought on “1:a Maj och kostnader för röda dagar

  1. Och hur mycket kostar våra semesterveckor? Eller lediga lördagar? SvD och borgerligheten var emot dessa också och kommer att fortsätta vara emot varenda minskning av arbetstiden och för varje ökning.

Kommentera