Fågelinfluensa och verklig risk

”Den nya fågelinfluensan H7N9 riskerar att bli en global dödsvåg.”

Detta skriver Aftonbladet i en nyligen publicerad artikel.

Nu är det igång igen, pandemin-skräcken. Självklart är det ett verkligt hot om vi skulle drabbas av en pandemi som sprider sig över hela jorden. Men hittills har det varit regelbundna panikattacker över vad senare visar sig vara små spridningar av snabbt stoppade virus. Jag menar inte att se ner på dessa sjukdomar, folk har dött, men att konstant skapa panik i massmedia över någonting som troligtvis inte ens kommer att nå till Sverige känns lite väl onödigt. Snacka om att skrika varg.

Samtidigt säger Annika Linde, överläkare vid Smittskyddsinstitutet, till Sveriges Radio att:

– Det här viruset verkar, och det är en negativ faktor, vara helt nytt för mänskligheten. Man har tittat på prover från en stor mängd människor och sett att det inte verkar vara någon som har utsatts för det här viruset tidigare. Det betyder att hela världen skulle kunna drabbas av det om det får fart.”

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Aftonbladet:

– Det har visat sig att det möjligen kan smitta mellan människor men viruset är extremt dåligt på att göra det och ingen risk för pandemi föreligger. Man ska ha stor respekt för det här viruset, men kineserna har bra koll och har ingen spridning överhuvud taget.”

 

Det är farligt med ett nytt sorts virus, men om det inte har någon spridning så känns panik lite väl överdrivet. Samtidigt följer självklart vaccinations-uppmaningar med i virusets kölvatten, upp och med det en del följdproblem.

Kommentera