Manning och Snowden

Manning har nu dömts för sitt brott, efter att ha suttit fängslad sedan maj 2010. Dagens Nyheter skriver:

”Han ansågs skyldig på flertalet av 22 åtalspunkter, dock inte på den mest belastande, att ha hjälpt fienden med uppgifter. Trots det kan Manning få tillbringa resten av livet i fängelse”

Manning dömdes på 20 av de 22 punkterna, detta kan ge upp till 136 års fängelse. Han dömdes även för att ha ”hjälpt fienden”, vilket är första gången sedan inbördeskriget som någon tagit upp den åtalspunkten. Det underliga i det hela är att han blev frikänd från det allvarligaste brottet, att ha hjälpt fienden genom att läcka dokumenten.

Reaktionerna på domen har varit blandade. Många anser att domen är ett hot mot det fria språket och att många kommer att skrämmas till tystnad. Andra anser att det är rätt att han får sin dom eftersom han brutit mot den ed han svor. Personligen anser jag inte att en människa som ställer sig upp och säger till om att ett brott har begåtts ska dömas för sitt mod.

Henrik Alexandersson sammanfattar det hela på ett bra sätt:

”I grunden är det rätt enkelt. Manning hade – som all militär personal – skrivit under ett sekretessavtal med den amerikanska staten, med rättsliga konsekvenser om det bryts. Och det bröts. Med besked. Så att han fällts för en mängd olika sekretessbrott är ingen överraskning. Men det är ändå fel, på ett större plan.”

Här finns en lista för de som vill läsa om alla de punkter han åtalats på. Sidan är på engelska.

Kommentera