Lampedusa och flyktingpolitik

Den 3:e oktober sjönk en båt utanför den italienska ön Lampedusa. Båten var på väg med uppemot 500 flyktingar över medelhavet från Libyen till Italien. Utanför kusten till Lampedusa fick båten motorproblem och i ett försök att få uppmärksamheten från den italienska kustbevakningen tände man på en filt på däck. Dessvärre visade sig däcket vara överrunnet med bensin och  båten övertände vilket ledde till att många människor i panik hoppade i vattnet medan båten kapsejsade.

Flyktingarna på båten sägs vara främst från länderna Eritrea, Somalia och Ghana.

Dagens Nyheter skriver om olyckan:

”Antalet flyktingar som fanns ombord när smuggelfartyget fattade eld och kapsejsade i torsdags är fortfarande inte klarlagt. Men man uppskattar det till mellan 480 och 518 personer, vilket skulle ge en slutlig dödssiffra på mellan 325 och 363 personer, skriver AFP. 155 personer överlevde.”

Den officiella dödssiffran efter migrantkatastrofen vid Lampedusa har stigit till 194. Med över 100 saknade så fortsätter räddningsförsöken, men chansen för någon överlevande är i dagsläget nästan obefintlig.

Rosario Crocetta, Siciliens president, uttalar sig om händelsen:

”Många människor har dödats. Detta kommer att fortsätta. Det finns åtskilliga krig runt Medelhavet som vi inte kan stoppa. Vi kan och måste försöka reglera flyktingströmmen, men det får aldrig innebära att kompromissa med flyktingars människovärde.”

Man har inkvarterat de överlevande i ett flyktingläger på ön, men lägret har endast en kapacitet att ta hand om 380 personer. Lägret hyser nu över 1000 individer.

Debatten har sedan olyckan rört sig kring vem som har ansvaret för ett drägligt flyktingbemötande i Europa. EU har i praktiken en öppen flyktingpolitik men problemet för flyktingar ligger ofta i att ta sig mellan länderna och människosmugglingen är en smutsig affär. Bara de senaste två åren så har 3.700 migranter dött i Medelhavet.

 

Kommentera