Ny ärkebiskop

Sverige har utsett en ny ärkebiskop. Antje Jackelén vann valet med 55,9 % av rösterna och står nu som den första svenska kvinnliga ärkebiskopen. Hon kommer att ersätta  Anders Wejryd den 15 Juni nästa år. Antje säger till Sveriges Radio:

”– Jag är väldigt glad, lite omtumlad och tacksam för det stora stöd som jag har fått i det här valet. Men jag är också glad att det är åtta månader kvar tills jag tillträder, vilket ger mig tillfälle att förbereda mig på det som ska komma.”

Antje säger även i Svenska Dagbladet att:

”– Jag arbetar redan sedan en tid tillbaka med ett initiativ i Malmö som handlar om social samhörighet, där vi vänder det vanliga svenska perspektivet som säger att religiös mångfald är ett problem. Vi säger i stället att det är en tillgång för samhället. Det finns så mycket etiskt och socialt kapital, det vore dumt om vi inte kunde göra det tillgängligt för samhället.”

Att öka kontakten mellan olika religioner i samhället är en beundransvärd strävan, det kan minska osämja och öka förståelsen för andra synsätt.

Många är positiva eftersom Sverige nu valt en kvinna som ärkebiskop, de anser att det visar världen att vi är ett jämlikt samhälle. Andra är emot valet av Antje som ärkebiskop eftersom hon tidigare uttalat sig om att inte motsätta sig könsstympning av pojkar. Ytterligare andra anser att Antjes icke-litterära tro på exempelvis jungfufödseln gör henne opassande som ärkebiskop.

Personligen anser jag att det är bra att man får en ledande figur inom den svenska religionen som inte tar allt bokstavligt. För att kunna bevara religionen på ett sunt sätt så måste den moderniseras, man lever inte på samma sätt som man gjorde för 2000 år sedan.

Kommentera