Miljöpåverkan och olika inställningar

FN:s 19:e klimattoppmöte i Warszawa, Polen, avslutades nyss. Tyvärr kom man inte fram till några konkreta beslut, enligt många har ”man nästan inte kommit någonstans alls”. Jag använder ordet tyvärr trots att många inte anser att det inte är människans utsläpp som har den största påverkan på miljön eftersom jag inte tycker att det är det som är det viktiga.

Oavsett om det är vi människor som orsakar stigande temperaturer och ökande naturkatastrofer, om de nu ökar alls, så borde man ta ansvar och behandla klimatet på den jord vi lever på så bra som möjligt. Risken med alla klimathot är just att folk tröttar på pratet om stigande havsnivåer och ökande temperaturer, särskilt då man som person har svårt att se dessa konkreta skillnader ske. Däremot så kan nog alla instämma att man ska försöka behandla jorden så bra man kan, med den teknik som finns idag, utan att behöva kräva att man går tillbaka till grottmänniskornas tid. Jag håller med det Birger Schlaug skriver på sin blog:

”Genom att skjuta fram utsläppsmål till 2030 spelar man, medvetet eller omedvetet, med i det taskspel som bygger på idén: inte nu, utan sen. Ska vi lita på forskarna, och det bör vi rimligen göra, så är det nu vi måste börja minska utsläppen. Inte sen. Idén om att först ska vi ha tillväxt så vi får råd att sedan åtgärda problemen som uppkommer av tillväxten är förkastlig. Den strategin har körts i snart trettio år… och ”sedan” har en tendens att medan åren går förbli ”sedan”.”

Det är inte bara klimatet som påverkas av människors utsläpp, utan även resurser. Vi använder oss av träd och mineraler snabbare än jorden hinner producera dem, vilket skapar en brist i längden. Att införa ett hållbarare tänk i bruket av våran jord rent generellt så ökar vi livslängden även på vårat samhälle.

Mänskligheten utvecklas, och varför kan man inte försöka utvecklas i rätt riktning, i en hållbarare riktning?

 

Kommentera