Rasism och anonymitet

Expressen gick tidigare ut och avslöjade identiteterna på några av de aktivaste medlemmarna på hemsidan avpixlat, flera av dessa var Sverigedemokrater. Svt-play har tagit upp ämnet i en debatt. Affe har sedan gått ut med en satir på debatten.

Det hela har gett upphov till en stor debatt: var det rätt av Expressen att hänga ut de anonyma? Samtidigt så har personerna som publicerat kommentarerna gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp och har man då rätt att vara anonym?

Samtidigt har en anti-nazist demonstration blivit attackerade av nazister med ett antal skadade och 28 gripna som följd. Det var ett 40-tal nazister som slog till mot en fredlig manifestation i Kärrtorp i går. Demonstrationen var endast bevakad av ett fåtal poliser.

Johan Westerholm skriver ett inlägg om nazismens allt tydligare framträdanden och vad det har för påverkan på samhället:

”Det pågår idag något som kan kallas inbördeskrig. Än så länge är det lågintensivt. Frågan är om vi kan lyckas vända utvecklingen i tid, innan våldsnivån vi såg idag blir vardag. Och vet ni vad? Jag kan inte ge ett övertygat svar på den frågan.

Det skrämmer mig mest. Jag kan inte svara.”

Calle Fridén skriver ett bra inlägg om anonymitet och hur den påverkar diskussioner och hur man borde begränsa de anonyma alternativen. Ett utdrag ur inlägget som jämför anonymitet på internet med en situation i verkligheten:

”Nej, jag tycker inte anonyma tyckare ska ha spelrum överallt i samhället. Hur många av oss skulle vilja debattera med nån som har en mask över ansiktet? Som avslutar sina argument med att väsa ”vi vet var du bor…”?”

Kommentera