Earth Hour och miljön

Den 29 mars inföll Earth Hour världen över. Evenemanget innebär att man för en timme släcker ner alla lampor för att visa sitt stöd för miljön. Maria Björk Hummelgren skriver bra om eventet, och har även en del kritik:

”Vi klarar ju uppenbarligen att släcka våra egna lampor utan några uppmaningar från stat eller kommun. Varför vänder sig WWF, som så många andra, huvudet automatiskt uppåt och ber om politisk styrning? Bestäm vad vi ska äta, bestäm hur vi ska värma upp våra hus, etcetera.

Klimatfrågan handlar om vilken värld vi vill ha. Det gör även hur den saken och andra ska förändras. Vill vi ha någon makt i våra egna händer eller ger vi, gladligen, bort den vi har till politikerna?”

Alla ser inte på initiativet som någonting positivt utan anser att det är ett jippo och helt onödigt.

Fnordspotting skriver ett passande inlägg om hur vissa tar chansen att släcka under Earth Hour och sedan skryter om hur duktiga de är medan de håller elförbrukningen på topp under årets resterande dagar. Det är lätt att ursäkta sig med en bra sak och sedan hoppa över resten. Även Rasmus har en poäng med uppmaningen att ”Glöm klimatångesten – visa handlingskraft”.

Dagens Nyheter skriver om klimatpåverkan och dess följder.

Kommentera