Miljö och vanor

Dagens Nyheter la upp tips på 21 punkter man kan göra i sin vardag för att minska sin miljöpåverkan. Dessa punkter inkluderar mat-vanor, res-vanor, arbete och semestern med mera.

Många tolkar Dagens Nyheters inlägg om klimatet som en uppmaning att rösta på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Och om man ser till deras slutkläm i inlägget så är det lätt att förstå varför:

”Det är supervalår. Ställ krav på politikerna och rösta på dem som prioriterar klimatfrågan. Kontrollera vad de anser om klimatet och vilka klimatlöften de ger, om koldioxidskatt, energisystemet, kollektivtrafik och godstransporter till exempel. Kryssa för miljömedvetna kandidater i ditt parti.”

Anna Velander Gisslén skriver om en mer miljövänlig livsstil. Och även andra glädjer sig åt att klimatfrågan tas upp och at tdet ges konkreta exempel vad man som privatperson kan bidra med. Detta håller jag personligen med om; det är ibland svårt att veta vad det man gör i sin vardag har för påverkan och vad man skulle kunna göra istället, ofta med enkla medel.

Andra tror inte på att människan står bakom den klimatförändring man ser idag, utan att det är naturliga orsaker. Vad som är rätt och vad som är fel är alltid svårt att säga, men personligen skulle jag i det här fallet vilja vara på den säkra sidan. Att leva mer miljövänlig är inte svårt.

Kjell Vowels skriver om risken för att man ska sluta ta upp klimatfrågan:

”Men vad händer om en månad eller två, eller om ett år? Kommer medieuppmärksamheten fortfarande att vara riktad mot klimatfrågan? Förhoppningsvis har snöbollen börjat rulla, och lyckas rulla sig tillräckligt stor för att inte bokstavligen smälta bort.”

Kommentera