Extremism och skolor

Frågor rörande om främst Sverigedemokraterna ska få besöka skolor har tagits upp på sistone. De har blockerats från att komma in i ett flertal skolor, främst med ursäkten att de är ett extremist-parti.

Socialdemokraterna har kommit fram och sagt att de inte tycker att Sveriges skolor ska behöva ta emot nazistiska partier. Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet, har gått ut och sagt:

”Stoppa alla partibesök på skolor tills reglerna ändrats.”

Detta låter som en bra idé om det inte var så att det är skrivet i grundlagen att man måste ta emot alla partier:

”Samma rättigheter som Du själv kräver oavsett om det är Yttranderätt, Tryckfrihet, Åsiktsfrihet eller Mötesfrihet, samma rättigheter gäller Din värste åsiktsmotståndare/politiske fiende!”

Jag kan hålla med att det borde vara öppet för ingen eller alla, men på samma gång så kan man se att när mer extremism-stämplade partier besöker exempelvis skolor så uppstår mer bråk och oroligheter. Självklart skapar dessa åsikter ilska hos vissa och frågan är då om man inte borde låta bli att utsätta elever för dessa åsikter.

Norah4You skriver på sin blogg om det fåniga i att försöka stänga ute ett visst parti från den allmänna planen, ett utdrag:

”Den som inte respekterar ett lands Grundlagar/Konstitution – han/hon är inte demokrat oavsett vad han/hon än säger! Respekt för Grundlagar/Konstitution är Grundbulten i alla demokratier. Gillar man inte det som står där, så krävs det här i Sverige omröstning i Riksdagen såväl före som efter ett ordinarie val OCH när det gäller Grundlagsändringar är det inte något som bara kan poppa upp på dagordningen.”

Risken finns även att man genom att stänga ute exempelvis Sverigedemokraterna så kan man skapa sympati-röster eftersom de tycker synd om dem. Det man skulle kunna göra är att skapa en diskussion med eleverna innan och efter besöket för att visa på olika inställningar och anledningar därtill. Man kan även förvarna elever för olika åsikter partierna kan tänkas ha.

Kommentera