Musikhjälpen och välgörenhet

Musikhjälpen 2014 samlade in pengar för att bekämpa HIV. ”Buren” som är bebodd av tre programledare under en vecka stod i år på Uppsalas stora torg. De tre programledarna var Linnea Henriksson och Petter Alexis Askergren och Kodjo Akolor. Man kunde bidra genom att önska låtar och samtidigt bidra med 50/100 eller 200 kronor eller starta ett engagemang där man samlar in pengar på valfritt sätt. I år startades 235,000 engagemang och programmet, som sänds både i radio och på webb-tv, drog in hela 30,489,975 kronor!

Som Musikhjälpen skriver på Sveriges Radios hemsida:

”Tre kända programledare blir inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad – i år har turen kommit till Uppsala där vi möts på Stora torget mellan den 8 och 14 december. Programledarna får besök av engagerade människor som på olika sätt bidrar till kampen för årets tema. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig, och som ett kitt i hela sändningen ligger publikens låtönskningar som alla bidrar till insamlingen.”

Viss kritik har kommit in mot Musikhjälpen med fokus på vart pengarna verkligen går. Pengarna som samlas in delas ut till radiohjälpens samarbetspartners. Viss summa av pengarna ska exempelvis ha gått till Pingstkyrkan, vilka inte är så accepterande för homosexuella och abort. Gerda Larsson, verksamhetschef på Charity Rating, skriver i Aftonbladet:

”Vi förespråkar att givare i första hand ger utan mellanhänder och själv väljer organisation. Musikhjälpen är ett insamlingsevent vars insamlingar delas ut till Radiohjälpens olika samarbetsorganisationer. Det innebär att givaren faktiskt inte vet vilka organisationer som i slutändan blir förmånstagare och inte heller har möjlighet att påverka vart pengarna ska ta vägen.”

Men samtidigt kan man knappast neka att Musikhjälpen är ett smart sett att engagera människor som kanske inte skulle ge till välgörenhet i vanliga fall och att engagera massorna i viktiga frågor.

Kommentera