Polisen och register

Södertörnspolisen från Stockholm har fört ett register över kvinnor som anmält misshandel. Från Sveriges radios hemsida:

”I tio år har Stockholmspolisen fört ett hemligt register med kvinnor som anmält att de blivit misshandlade.
Kvinnorna har fått epitet som ”mytoman”, ”psykiskt instabil” och ”knepig”. Tusentals kvinnor finns kartlagda. Registret saknar tillstånd. Kvinnoregistret – som ligger utanför polisen vanliga anmälningssystem – innehåller dessutom känslig information som psykiatriska diagnoser, trostillhörighet och etniskt ursprung.”

Sveriges Radio har även lagt upp en lista på vad lagen säger för att påvisa att registret är olagligt,

Anna Troberg skriver ett bra inlägg som svar till argumentet att man inte har något att vara rädd för så länge man har rent mjöl i påsen. Ett utdrag:

”Det är hög tid att skrota argumentet om rent mjöl i påsen. Det är helt omöjligt att ha rent mjöl i påsen. Vad som är rent är en subjektiv bedömning som görs av olika människor på olika positioner vid olika tillfällen. Det enda du kan vara säker på är att det inte kommer att vara du som får bedöma ditt eget mjöl.”

Detta liknar händelsen tidigare i år med registret över romer. Det väcker mycket frågor och oro; hur många fler hemliga, och olagliga, register har polisen? Niklas blogg tar upp en viktig fråga i sammanhanget genom att skriva om varför polisen utreder sig själv. Det är en stor risk och leder lätt till sådana här situationer! Allt detta gör att man ställer sig en viktig fråga; kan man lite på polisen?

Kommentera