Terror och ansvar

Aftonbladet har intervjuat en återvändare från strider för den Islamiska staten. Säpo anger att 110 svenskar befinner sig i Syrien och Irak just nu för att delta i strider för islamiska grupper. De anger även att siffran kan vara uppemot 300. Uppemot 80 personer kan ha kommit tillbaka till Sverige efter terrorresor.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund tycker att man ska kunna utvisa de svenskar som kommer tillbaka från kriget. Detta för att avskräcka folk från att resa. Även långa fängelsestraff ska kunna användas.

Anders S skriver på sin blogg om hysterin kring Islamiska staten. Han nämner även att muslimsk terror inte är ett problem i Europa idag, men det är ett problem i de muslimska länderna. Ett utdrag ur hans blogginlägg:

”Vad det gäller en annan svensk grupp som krigar i andra länder så skriver media nästan ingenting. Inga varningar utfärdas, ingen lärare uppmanas rapportera. Ändå har denna grupp faktiskt försökt döda människor, dödat människor, överfallit fredliga demonstrationer osv. Det handlar om högerextremister. Ett trettiotal högerextremister deltar i fascistiska stridsförband i Ukraina, en av dem försökte mörda Showan i Malmö och gruppen är i motsats till svenska islamister ansvariga för att ha dödat ungefär en person varje år i 25-30 års tid.”

Johan Westerholm skriver om de olika angreppssätten som kommit fram för att hantera de svenskar som ansluter sig till IS. De hårda, lagar och förbud, och de mjuka, psykologiskt stöd och praktiktjänster, angreppssätten ställs mot varandra. Han lägger vikt på att hindra rekryteringen och spridningen av de idéer som får folk att åka ner och strida. Ett utdrag ur blogginlägget:

”Ta hand om små problem innan de blir stora, då slipper du lägga ännu mer resurser senare. Om vi ser till att ta fram ett lagrum där straff och rehabilitering hänger ihop kan vi adressera bägge cancersvulsterna. Dock är det ställt utom allt rimligt tvivel att IS-kombattanterna är ett akut problem där kraft måste sättas in. De återvändarna måste helt enkelt bort från gatorna och de miljöer de bedriver sitt arbete i.”

Kommentera