Salt och hälsa

Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket, Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö på Konsumentföreningen Stockholm och Jan Berfort, generalsekreterare Sveriges konsumenter har skrivit en debattartikel i Svenska dagbladet där de trycker på vikten av att minska på salthalten i alla livsmedel. Ett utdrag:

”Varje år drabbas drygt 55 000 personer av hjärtinfarkt eller stroke. Var fjärde vuxen har högt blodtryck. En av orsakerna är att många äter alldeles för mycket salt. Men de flesta är inte medvetna om detta. Och de har inte heller makten över sitt saltintag. Saltet döljer sig nämligen i den köpta maten – i brödet, osten, korven och flingorna. Det är dags att matproducenterna tar sitt ansvar och minskar på saltet i maten.”

Många har hakat på detta och pushar för en sänkning av salthalterna i våra livsmedel, andra säger att kunder inte köper varor med lägre salthalter.

Bloggen Ett sötare blod motsätter sig uttalandet om att salt direkt leder till hjärt- och kärlsjukdomar och menar att:

”När forskare i observationsstudier har undersökt den direkta kopplingen … mellan mängden salt en person äter och risken för hjärt-kärlsjukdom, är resultaten tydliga: majoriteten av alla personer äter lagom mycket salt. Kurvan är u-formad. Både ett extremt högt och ett väldigt lågt saltintagsaltintag är kopplat till kärlsjukdom.”

Dagens Nyheter har gått ut med en guide över vilka färdigrätter som innehåller störst mängd salt.

Kommentera