Hudfärg och normer

En diskussion rörande apotekets brist på hudfärgade plåster i annan färg än beige har blossat upp. Flera aktörer har talat upp för att kritisera bristen på nyanserade plåster, bland dessa är Diskrimineringsbyrån Uppsala. Andra anser att det är en fånig diskussion och att debatten är överdriven.

Charlottehitochdit skriver ett bra inlägg om frågan där hen bland annat tar upp vikten av att ifrågasätta den  ”omedelbara kopplingen mellan ”hudfärg” och ”blekbeige””. Ett utdrag:

”Vill man sedan få ännu större ramar kan man med fördel fundera över hur vår (automatiska) syn på hud och färg påverkar alla dem som inte är vita, och vad det säger om rasistiska strukturer i samhället. Är man rasist för att man av gammal vana gör den automatiska kopplingen till hudfärg? Förstås inte. Det är inte ens rasistiskt att tycka att det är onödigt att ta upp hudfärgsfrågan, men det är jävligt trångsynt samtidigt som det bidrar till att upprätthålla den rasistiska struktur som gör det möjligt att rycka på axlarna och tycka att man ändå inte ”ser färg”.”

Steffi Aluoch säger i Sveriges radio att:

”Det är någon som har bestämt att jag inte har en hudfärg som räknas i samhället. Det är en viss sorts avhumanisering.”

Kommentera