Jämställdhet och synlighet

Underbara Clara (Clara Lidström) skriver en krönika i Expressen angående den brist samhället lider av när det kommer till synliga kvinnor. Man kan gå hela livet utan att läsa en bok skriven av en kvinna, se en film som handlar om en kvinna, eller lyssna på en låt skapad eller framförd av en kvinna. Ett utdrag:

”Det är ett manligt privilegium att enbart läsa manliga författare, se på serier med manliga huvudrollsinnehavare och lyssna på manliga musiker. Män är fortfarande så dominerande i det offentliga rummet att det är fullt möjligt att inte behöva lyssna på kvinnor alls. Jag ser det hela tiden. Mäns ointresse av vad kvinnor kan och skapar. Men som kvinna är jag så tränad i att förhålla mig till män. Lyssna på män. Leva mig in i hur män tänker och känner. Jag ser film med bara manliga skådisar. Läser böcker av manliga författare och lyssnar på manliga musiker och poddare. Och jag har genomlidit otaliga föreläsningar om entreprenörskap där alla talare och goda exempel som lyfts upp har varit män.

Men män gör inte det. De reagerar direkt på sammanhang med enbart kvinnor. Väljer bort det. Väljer bort fåniga tjejband, töntig chiclit, kvinnliga komiker med mensiga tjejskämt. Kvinnliga poddare som pratar tjejgrejer. Kvinnliga erfarenheter är just kvinnliga – aldrig allmänmänskliga”

Jämlikhetsanden skriver på sin blogg:

”Tanken som damp ner är att det finns helt enkelt områden i vårt samhälle där män och kvinnor väldigt sällan möts –  det är i frågor som i hög grad handlar om kvinnors historia, villkor och framtid. Kvinnors värld och historia är idag en angelägenhet främst för kvinnor. Det manliga engagemanget i kvinnohistoria och könsdiskriminering är klart begränsat, något en snabb googling kan bekräfta. Sök efter en manlig forskare i kvinnohistoria till exempel.”

Johanna Lindbäck lyfte på sin blogg bristen av synliga texter och inlägg skrivna av kvinnor, trots den stora spridning mäns texter ofta får. Johanna anger sedan ett par kvinnliga skribenter för den som känner att de gärna skulle få lite mer variation i sin läsning.

Kommentera