Nordkorea, kärnvapen och internationell politik

Nordkorea har genomfört sitt sjätte kärnvapentest. Den bomb som testades sägs vara tio gånger starkare än den bomb som sprängdes under landets förra kärnvapentest. Det var under söndagsmorgonen den 3:e september som seismologer i Japan mätte stora skakningar i Nordkorea. Dagens Nyheter skriver:

”Det var vid 05.30-tiden på söndagsmorgonen som flera jordbävningsinstitut rapporterade starka skakningar i Nordkorea, med en magnitud på 5,6 .
Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, som citerade regeringskällor, rörde det sig om en artificiell jordbävning och kunde tyda på att Nordkorea genomfört en ny testsprängning av en kärnladdning.
….
Skakningarna verkar enligt USGS uppgifter ha skett på ytan, djupet är satt till 0,0 kilometer. USGS betecknade det därefter som en möjlig explosion. Magnituden 6,3 uppgavs för explosionen. USGS skriver på hemsidan att om det är en explosion så kan man inte säga vilken typ det är, men den har inträffat i det område där kärnvapentest skett tidigare.”

I efterhand har Nordkorea gått ut i sin statsstyrda television att det var en vätebomb man testat, med ”total framgång”. Sydkoreas militärchef Cho Han Gyu ar uttalat sig om händelsen:

”Alliansen mellan Sydkorea och USA, som är mer sammansvetsad än någonsin tidigare, har full kapacitet att straffa Nordkorea. Sydkoreas och USA:s gemensamma styrkor kommer att vidta militära motåtgärder.

Det är en oresonlig provokation trots våra varningar. Ansvaret för utvecklingen ligger helt på Nordkorea.”

 

Kommentera