Bokmässa och valfrihet

Bokässan 2017 går av stapeln i Göteborg mellan fredagen den 29 september och söndagen den 1 oktober. Många har valt att bojkotta årets mässa efter att Alternamedia och Nya Tider har blivit godkända som utställare. Detta i kombination med att ett demonstrationståg hålls av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i centrala Göteborg under lördagen.

Patrik Lundberg skriver i Aftonbladet om vikten av att besöka och stödja mässan trots allt:

”De som menar att bokmässan lämnar fritt spelrum för extremismen missar också vad som egentligen pågår, och alltid har pågått, i mässhallarna. Varje år åker tiotusentals bibliotekarier och lärare till Göteborg. En tredjedel av alla besökare jobbar i skola eller på bibliotek. De åker inte för att dricka rödvin. Inte för att få Leif GW Perssons autograf. Absolut inte för att mingla med extremister. De åker dit för att fortbilda sig.
….
Skol- och biblioteksväsendet är och förblir samhällets bästa vaccin mot fanatism, våld och totalitära ideologier. Och bokmässan är, tillsammans med ett antal mindre konferenser, en förutsättning för att de här hjältarna ska få fortbilda sig.”

Helena skriver i Kultorkollo om att kontroversen kring Bokmässan ändå fått några positiva konsekvenser:

”Det positiva jag kan se komma ur allt detta elände är tack och lov en riktigt bra sak. De alternativa scener som skapats för möten och motstånd under mässhelgen i Göteborg öppnar för något viktigt, tillsammansskap mot fördomar och våld. Dessutom bjuds det också på mässan in till gott om samtal kring demokrati och motstånd.”

Många ser ändå fram emot Bokmässan och säger att de väljer att gå trots allt.

Kommentera