Flygresor och klimatångest

En diskussion har blossat upp gällande västvärldens flygresor och den miljöpåverkan detta har.

Många talar ut och trycker på vikten att minska sitt flygande. Andra anger att de inte kommer ändra sitt beteende. Jonatan Loxdal skriver ett bra inlägg om hur medvetenheten har ökat kring flygresor och de konsekvenser det har, och även om hur man borde våga ta steget att ifrågasätta normen kring flygresor i vårt samhälle. Ett utdrag:

”Om du ser någon kasta en tom ölburk på gatan eller i en skog tror jag att nio av tio skulle säga ”vad fan gör du det där för?”, eller hur?  Och den du säger det till skulle inte tycka att du var en jobbig jävel.

Skillnaden är att man begränsar sitt liv om man inte flyger.

Men vi har en massa saker som är moraliska som begränsar oss. Det enklaste sättet att bli mätt är att ta mat från affären, men jag gör det inte, dessutom skulle det se illa ut. Framför allt har vi en livsstil, mer än för trettio år sen, som går ut på att livet är att resa. Det känner jag själv. Det jag sparar till är resor. Det man längtar efter är resor. Resan är så sammanvävd med vår föreställning om vad livet ska vara.”

Fredrik Wass tar upp ett intressant perspektiv då han skriver att det är rasistiskt att flyga. Han bygger främst sitt resonemang på podcasten Lilla Drevet. Här är ett utdrag ur Fredriks blogginlägg:

”Det känns mer frivilligt och valbart att flyga för nöjes skull, och alltså något man som individ kan påverka i större utsträckning.

För det kommunicerar ju inte bara en klasstillhörighet och en ekonomisk status (kolla, jag har råd att göra det här) som i sig kan vara problematisk, utan det bidrar också till normen kring vilka resor som är rimliga att göra och på vilket sätt.”

Anna-Maria skriver om att det bara dyrare att flyga för att få folk att bryta denna vana. Där är en viktig sak att komma ihåg att om flyg görs dyrare så blir det verkligen en klassfråga. Ska endast rika ha råd att ta flyget?

Kommentera