Ryssland och nervgift

Den 4:e mars blev Sergej Skripal och hans dotter förgiftade i Salisbury, Storbritannien. Skripal var en före detta överste i ryska militära underrättelsetjänsten och spionerade för Storbritannien, blev tillfångatagen av Ryssland 2006 och utväxlades därefter till Storbritannien.

Storbritanniens premiärminister Theresa May sa att det är högst sannolikt att det är Ryssland som ligger bakom dådet. Detta eftersom prover av nervgiftet visar att det är av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. Sveriges utrikesminister Margot Wallström har uttalat sitt stöd för Mays krav på Ryssland.

Ryssland svarade inte på Theresa Mays ultimatum, och anger att de inte har några planer på att göra det ”förrän vi får prover på den kemiska substansen”.

Till följd av detta skickar 14 EU-länder hem ryska diplomater. Bloggen Pepprat skriver ett bra inlägg om detta, ett utdrag:

”I en värld där nationer slutar att prata med varandra kommer risken för vapenanvändning närmare.

Låt oss hoppas att bevis för vilka som ligger bakom giftdådet i Salisbury kommer fram och att det inte dröjer för länge. Till dess skulle man kunna önska att regeringar och etablerade journalister väntade lite både med slutsatser och med åtgärder.”

Många är kritiska över hur läget har hanteras, och anser att man borde presentera bevis innan man inför åtgärder. Andra anser att även Sverige borde utvisa Ryska diplomater för att hålla upp en enad front mot Ryssland.

Kommentera