Sommarvärme och risker

Årets maj har varit rekordvarmt. Många anser att det är skönt, ett utdrag från Jonas Månssons krönika i stockholmdirekt:

”Jag njuter och klagar inte det minsta. Just klagomål har jag visserligen inte hört så många, däremot flera märkliga resonemang kring just sommarvädret.

På P4 diskuterades oro och jag har även läst i olika nyhetsartiklar och hört om folk som på allvar inte kan njuta av sommarens tidiga ankomst. Inte för att det är för varmt eller ställer till det på annat sätt.

Det som oroar är att sommaren inte ska räcka till. Att den alltså skulle ta slut tidigare i år eftersom den kom så tidigt.

För mig haltar resonemanget. Det finns mig veterligen ingen ”Vackert-väder- och-värme”-pott som ska räcka hela sommaren.”

Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI säger till SVD:

”Vi brukar säga att vädret har kort minne, bara för att vi nu har en varm maj, så behöver inte det betyda att sommaren skulle bli svalare för det.”

Men oavsett hur skön värmen är för vissa så skapar det även en hel del problem kring bränder och värmeslag för hundar. Bloggen Foreca skriver en liten förklaring till varför det är så varmt som det är:

”Högt upp i atmosfären, på ca 10 km höjd, strömmar vindarna runt jorden i höga hastigheter. Dessa kallas för jetströmmar och de påverkar vädret. Här ligger vindhastigheten mellan 50 och 100 km/h, eller ibland ännu mer. De uppstår på grund av stora temperaturskillnader mellan polerna och ekvatorn samt jordens rotation, och strömmar från väster till öster både på södra och norra halvklotet.

Jetströmmen böljar som en våg och ändrar läge och den bildar ofta en gräns mellan den kallare luften över Arktis och den varmare luften längre söderut. Just nu har jetströmmen ett nordligt läge med en våg som börjar söder och Grönland och drar upp över nordligaste Skandinavien. Det gör att varm luft från kontinenten får fritt spelrum att dra upp ända till våra breddgrader. Den här luftmassan är också torr och stabil med högtryck som ger oss mycket sol och lite nederbörd. Den skickar lågtryck som bildas ute på Atlanten och normalt brukar dra in över oss som på pärlband upp i samma nordliga bana.”

Länsstyrelsen har utfärdat eldningsförbud, vilket räddningstjänsten vädjar folk att följa.

 

Kommentera