Fotbolls-VM

Fotbolls-VM för herrar 2018 hålls i Ryssland mellan den 14 juni och 15 juli.

Det finns flertalet bloggar som skriver om tävlingen. En stor händelse i Sveriges VM är det hat som riktats mot spelaren Jimmy Durmaz efter att hans tackling av en tysk spelare ledde till Tysklands andra, och avgörande, mål. Hatet har även haft tydliga rasistiska kopplingar. Många skriver om situationen med Jimmy Durmaz, bland annat Willy på bloggen Fotboll. Ett utdrag:

”Att Jimmy Durmaz orsakar frisparken i helt fel läge är naturligtvis både klantigt och matchavgörande. Det får man tycka, det måste man få tycka. Men att så många tar sig friheten att på de mest häpnadsväckande och smaklösa sätt tala om det för Jimmy Durmaz, via exempelvis hans instagram, är helt sjukt och en skam för Sverige. Ingen förtjänar att få de kommentarerna som han och hans familj tvingades utstå efter slutvisslan. Det var allt från ”äcklig självmordsbombare” till landsförrädare. Fy fan.”

Jimmy Durmaz, tillsammans med landslaget, har tagit tydlig ställning emot rasism och hat. I Jimmys tal sa han bland annat:

”Jag är fotbollsspelare på högsta nivå, att bli kritiserad är något vi lever med. Det ingår i vårt jobb, det tar vi alla dagar i veckan. Men att bli kallad blattejävel och självmordsbombare. Att få hot mot min familj och mina barn, mordhot. Det är helt oacceptabelt.”

Det finns även tips för de som väljer att resa till Ryssland och kolla på matcherna på plats.

Flertalet nyhetssajter följer tävlingen, bland annat Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet.

Kommentera