Riksdagsval och politik

Den 9:e september så är det riksdagsval i Sverige. På hemsidan val.digital så kan du se en aktuell sammanställning av opinionsmätningar i Sverige. Tidigare statsminister Göran Persson har talat med Aftonbladet och säger att:

”Jag utesluter inte nyval, det är en mycket unik situation.”

Sveriges Radio har intervjuat många partiledare, dessa intervjuer, och mer angående valet, kan du se här. Expressen har satt ihop en valkompass där du kan svara på frågor för att få hjälp med vilket parti som står närmast dina värderingar.

Metro skriver om hur Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, har skickat två observatörer till Sverige inför årets val. Thomas Rymer, talesperson för OSSE säger att:

”Det här är första gången som vi skickat några på uppdrag eller utfört någon form av observation i Sverige.”

Den kritik som Sverige fått är att valhemligheten inte varit garanterad då valsedlarna inte varit tillräckligt skymda i tidigare svenska val, och att det inte har funnits tillräckligt många valsedlar från samtliga partier i alla vallokaler.

Om du behöver en uppfriskning i hur ett val i Sverige går till så har metro gjort en smidig sammanfattning som du kan läsa här.

Kommentera