Mjölk och näring

I spåren från LRFs stämning av Oatly går nu mjölkdebatten varm.

Nya rön angående mjölkdrickande har kommit fram som säger att det inte alls är så nyttigt som vi tidigare trott att dricka mjölk. Mjölkdrickandet kan orsaka frakturer och även påverka barns hälsa, visar en ny studie.

Vissa anser att mjölk just inte är till för människor då det produceras för kalven, medan andra anser att mjölk innehåller mycket viktiga näringsämnen och är ovärderligt för barn under uppväxten.

Även debatten kring vegetarisk mat har blommat upp så smått till följd av livsmedelsdisskusionerna. Bland annat så skriver sex hälsodebattörer i Dagens Nyheter och uppmanar kommunpolitiker att låta varannan skolmåltid vara vegetarisk och servera rikligt med grönsaker. Ett utdrag:

”Vad vi äter under uppväxten har en mycket stor betydelse för vår framtida hälsa. Barn tar mer skada än vuxna av cancerframkallande ämnen, även de som kommer från maten. Två studier från Harvard har nyligen visat ett starkt samband mellan konsumtion av rött kött i unga år och en ökad risk för att senare i livet utveckla bröstcancer. Att äta mycket frukt och grönsaker i barndomen halverar nästan risken för framtida cancer enligt en stor studie från England.”

Anna Velander Gisslén skriver på sin blogg om den nya uppmaningen:

”Man föreslår därför att varannan måltid i skolorna ska vara vegetarisk. Inte mig emot, men med tanke på de protester som kommit bara man viskat ”köttfri måndag” så känns det tyvärr orealistiskt idag. Men hade man för 30 år sedan sagt att det skulle vara rökförbud på restauranger hade väl folk skrattat ihjäl sig. Låt oss hoppas bara att det inte tar så lång tid innan man förstår det bästa för våra barn.”

Kommentera