Socker och hälsa

Sveriges Radio har gjort ett inlägg om sockerindustrin och den hälsopåverkan som socker har på våra kroppar. Sveriges Radio har även gett ut ett kort avsnitt om hur de nya lagarna i USA om att behöva redovisa för sockertillsatser i livsmedel har retat upp lobbyorganisationerna för socker.

Frida Boison skriver ett inlägg i Expressen om sockerberoendet i Sverige och världen och hur det har utvecklats. Ett utdrag:

”Ett beroende vi byggt upp länge. På 1800-talet åt vi i snitt fyra kilo socker per år. Idag äter vi 40 kilo socker per år.

Det verkar inte spela någon roll hur mycket forskningsresultat som pekar på samma sak, vi fortsätter fylla godispåsarna större och större för varje år ändå. Trots att en stor sockerkonsumtion ökar risken för diabetes typ-2, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och skrumplever. Trots att forskning visar att godis är farligare än vi trott. Vi fortsätter att köpa vårt godis som besatta. Det verkar inte spela någon roll att vi från forskningshåll får larmrapporter om att 17 procent av alla barn mellan sju till nio år idag leder av övervikt, något åtta svenska forskare påpekade i en debattartikel i DN redan i oktober 2016. Det verkar inte spela någon roll att tio procent av alla amerikanska barn har fettlever idag. Eller att professor Robert H Lustig som forskat på barnfetma i 30 år säger att barnfetma inte är en epidemi längre, att det är en pandemi.”

Många håller med om att socker är en hälsofara och att vi i dagens samhälle äter för mycket socker. Men det är svårt att införa förändringar när de som tar besluten är lika sockerberoende som alla andra. Annika Dahlqvist skriver på sin blogg:

”Det är viktigt att man tidigt i livet får lära sig vad man ska äta.”

Kommentera